کتاب مبانی بلاک‌چین اثر دنیل درشر به دو صورت فیزیکی و دیجیتال منتشر شد. بازدیدکنندگان گرامی برای خرید این اثر میتوانند به صفحات زیر مراجعه کنند.

این کتاب شامل ۲۵ گام است که در ۵ بخش اصلی دسته‌بندی شده‌اند. این گام‌ها در کنار یکدیگر یک مسیر آموزشی را تشکیل می‌دهند که مرحله به مرحله و به تدریج، دانش بلاک‌‌چین را به شما منتقل می‌کنند. این مراحل شامل مبانی مهندسی نرم‌افزار، آموزش اصطلاحات علمی و دلایل نیاز به بلاک‌چین است؛ همچنین مفاهیم تشکیل‌دهنده‌ی بلاک‌چین و روابطشان، کاربردهای بلاک‌چین و زمینه‌های فعلی تحقیق و توسعه بلاک‌چین نیز در این مراحل توضیح داده می‌شود.

بخش اول: اصطلاحات علمی و مبانی فنی

گام‌های اول تا سوم بیانگر مفاهیم اصلی مهندسی نرم‌افزار و مجموعه اصطلاحات مورد نیاز برای درک گام‌های بعدی است. در پایان گام سوم، خواننده دانشی اجمالی از مفاهیم بنیادین مورد نیاز کسب کرده و همینطور چشم‌اندازی را که بلاک‌چین در آن قرار دارد، درک می‌کند.

بخش دوم: چرا به بلاک چین نیاز داریم؟

در مرحله‌های ۴ تا ۷، دلایل نیاز به بلاک‌چین، مشکلاتی که بلاک‌چین آن‌ها را حل می‌کند، اهمیت این مشکلات و قابلیت‌های بلاک‌چین بیان می‌شود. در آخر مرحله هفتم، خواننده درک مناسبی از دامنه‌ی مسئله‌ی بلاک‌چین و محیطی که بلاک‌چین در آن بیشترین ارزش را دارد، خواهد داشت. همچنین علت نیاز اولیه به بلاک‌چین را خواهد آموخت.

بخش سوم: بلاک‌چین چگونه کار می‌کند؟

بخش سوم، اصلی‌ترین قسمت این کتاب است چراکه نحوه‌ی عملکرد درونی بلاک‌چین را توضیح می‌دهد. مراحل ۸ تا ۲۱ خواننده را با ۱۵ مفهوم فنی متمایز، که مجموعا بلاک‌چین را تشکیل می‌دهند، آشنا می‌کند. در پایان مرحله بیست و یکم، خواننده مفاهیم اصلی بلاک‌چین، نحوه عملکرد آن‌ها بصورت مجزا و تعامل آن‌ها برای تشکیل سازمانی عظیم به نام بلاک‌چین را می‌آموزد.

بخش چهارم: محدودیت‌ها و غلبه بر آن‌ها

مراحل ۲۲ و ۲۳ روی محدودیت‌های اصلی بلاک‌چین تمرکز کرده، دلایل آن‌ها را توضیح می‌دهد و راه‌های ممکن برای غلبه بر آن‌ها را بیان می‌کند. با پایان مرحله ۲۳، خواننده علت عدم‌سازگاریِ احتمالیِ ایده‌ی اولیه بلاک‌چین با کاربردهای تجاری وسیع را می‌آموزد و با تغییرات انجام‌شده برای حل این محدودیت‌ها و تاثیر این تغییرات بر خصوصیات بلاک چین آشنا می‌شود.

بخش پنجم: استفاده از بلاک‌چین، خلاصه‌ای از کتاب و دورنمای بلاک‌چین

در مراحل ۲۴ و ۲۵، کاربرد بلاک‌چین در دنیای واقعی توضیح داده شده و مسائلی که هنگام انتخاب راه‌کارهای مبتنی بر بلاک‌چین باید مطرح شوند، بیان می‌شوند. همچنین زمینه‌های تحقیقاتی فعلی و توسعه‌های آتی بلاک‌چین در این بخش مطرح می‌شوند. در آخر مرحله ۲۵، خواننده دانشی قوی از فناوری بلاک‌چین کسب می‌کند و آمادگی کامل برای خواندن کتاب‌های تخصصی‌تر در زمینه بلاک‌چین و ورود به عرصه فعال بلاک‌چین را خواهد داشت.

 

اگر از مشتریان خدمات میزبانی باشید، حتما با خدمات میزبانی مبتنی بر سرویس آشنایی دارید. این سرویس‌ها اخیرا رشد قابل توجهی داشته‌اند، به طوری که خیلی از سرویس‌دهندگان ایرانی هم شروع به ارائه بستر به عنوان سرویس یا PaaS کرده‌اند. این مساله تا جایی پیش رفته که بعضی شرکت‌ها هر چیزی را به عنوان سرویس (XaaS) ارائه می‌دهند. دیتابیس به عنوان یک سرویس (DBaaS) هم از دیگر سرویس‌هایی است توسط پنکیک ارائه می‌شود. حالا شرکت آمازون پیش‌قدم شده و پردازش کوانتومی به عنوان سرویس (QCaaS) را به خدمات خود اضافه کرده است.

گرچه گوگل و IBM برای پیشی گرفتن در زمینه پردازش کوانتومی رقابت سختی دارند، آمازون مشکلی با واسطه بودن ندارد. آمازون امروز از سرویس آمازون براکت (AWS Amazon Braket) پرده‌برداری و نسخه اولیه آن را نیز ارائه کرد. این اولین تلاش آمازون برای ارائه پردازش کوانتومی به صورت سرویس است تا کاربران بتوانند در بستر اینترنت از آن استفاده کنند؛ کاری که مایکروسافت مشابه‌ش را با سرویس کوانتومی آژور (Azure Quantum Service) انجام داده بود.

آمازون در نوشته‌ای که در بلاگ خود منتشر کرده است، براکت را یک سرویس AWS کاملا مدیریت شده معرفی کرده که امنیت و رمزنگاری در تمام سطوح آن پیاده‌سازی شده است. البته در حال حاضر سرویس پردازش کوانتومی آمازون محدودیت زیادی دارد، به گونه‌ای که کاربران فقط قادرند تعدادی شبیه‌سازی را روی کامپیوترهای کوانتومی موجود (D-Wave، IonQ و Rigetti) آزمایش کنند. البته آمازون می‌گوید در حال ساخت یک آزمایشگاه در نزدیکی کلتک (موسسه فناوری کالیفرنیا) است که شاید در آینده میزبان کامپیوترهای کوانتومی آمازون باشد.

از لحاظ تئوری رایانه‌های کوانتومی سرعت پردازشی به مراتب بالاتری نسبت به کامپیوترهای فعلی دارند زیرا بیت‌های آن‌ها،‌ برخلاف بیت‌های معمولی که فقط ۰ یا ۱ هستند، می‌توانند در حالات مختلف کوانتومی قرار داشته باشند؛ عملی که گوگل اخیرا مدعی انجام آن شده بود. طبق ادعای گوگل، کامپیوتر کوانتومی این شرکت محاسباتی را انجام داده است که روی ابرکامپیوترهای کنونی ۱۰ هزار سال طول می‌کشد.

یکی از معیارهای مهم سایت‌ها، سرعت بارگذاری آن‌ها است. سرعت وبسایت نه تنها باعث رضایت بازدیدکنندگان از سایت می‌شود، بلکه به صورت مستقیم روی سئو سایت و رتبه سایت در موتورهای جستجو تاثیر می‌گذارد. یکی از روش‌هایی که تاثیر به سزایی در افزایش سرعت سایت دارد، پیاده‌سازی سیستم کش (cache) است. با توجه به استفاده فراوان از سایت‌های وردپرس (wordpress)، افزونه‌های زیادی برای کش کردن سایت وجود دارند. گرچه نصب افزونه‌های کش بسیار راحت بوده، اما کارایی آن در مقابل سیستم کش ngnix به مراتب پایین‌تر است.

اگر سایت شما دیر لود می‌شود و TTFB (time to first byte) بالایی دارد، استفاده از سیستم کش nginx تاثیر زیادی روی افزایش سرعت سایت وردپرس شما خواهد داشت. TTFB به معنای زمان دریافت اولین بایت از سرور است و گاها تا چند ثانیه طول کشیده و سایت شما را کند می‌کند. با نصب و پیکربندی سیستم کش، این زمان تا کمتر از ۳۰۰ میلی ثانیه کاهش پیدا می‌کند. در صورتی که سرور شما به میزان کافی حافظه رم دارد، می‌توانید با انتقال فضای کش از هارد به رم،‌ سرعت سایت خود را بیش از پیش افزایش دهید. استفاده از nginx cache در کنار php-fpm ترکیبی بسیار پرسرعت برای سایت شما خواهد بود.

اولین مرحله در کانفیک کش nginx (که از FastCGI استفاده می‌کند)‌، اضافه کردن کدهای زیر به به قسمت http در فایل nginx.conf است. این فایل معمولا در آدرس زیر قرار دارد.

vim /etc/nginx/nginx.conf

fastcgi_cache_path /etc/nginx-cache levels=1:2 keys_zone=phpcache:100m inactive=60m;
fastcgi_cache_key "$scheme$request_method$host$request_uri";

در این تنظیمات، phpcache اسم key zone و 100m بیانگر میزان فضای اختصاص یافته به حافظه کش (به مگابایت) است. 60m هم مدت زمانی است که در صورت عدم تقاضای داده، آن‌ها از کش پاک می‌شوند. همچنین /etc/nginx-cache هم نشان‌دهنده محل ذخیره سازی فایل‌های کش nginx است.

مابقی تنظیمات باید در فایل nginx مربوط به سایت انجام شود.‍

vim /etc/nginx/sites-enabled/default

location ~ [^/]\.php(/|$) {
fastcgi_cache phpcache;
fastcgi_cache_valid 200 30m;
fastcgi_cache_methods GET HEAD;
add_header X-Fastcgi-Cache $upstream_cache_status;
}

در این مرحله می‌توانید سرویس nginx را ریستارت کنید. فراموش نکنید که قبل از آن حتما تنظیمات nginx را چک کنید.

nginx -t
service nginx restart

حالا سیستم کش سایت شما فعال شده و باید افزایش سرعت سایت را به طور محسوس ببینید. در سایت مورد بررسی شرکت پیشگامان، میانگین TTFB (یا همان Server response time) از بیش از ۵ ثانیه به کمتر از ۵۰۰ میلی ثانیه کاهش پیدا کرد و امتیاز سرعت سایت در ابزار سنجش سرعت سایت گوگل (PageSpeed Insights) از ۴۰ به ۸۶ افزایش داشت.

سیستم پیاده سازی شده فایل‌های کش را روی هارد دیسک ذخیره می‌کند. در صورتی که از SSD یا NVMe استفاده می‌کنید کارایی بالاتری خواهید داشت. در هر صورت استفاده از حافظه رم کارایی به مراتب بالاتری خواهد داشت. برای انتقال حافظه کش nginx به رم، کافی است خط زیر را به fstab اضافه کرده، فایل را ذخیره کرده و آن را مونت کنید.

vim /etc/fstab

tmpfs /etc/nginx/cache tmpfs defaults,size=100M 0 0

mount -a

برای مشاهده میزان استفاده از فضای تخصیص یافته به سیستم کشینگ سایت، از این دستور استفاده کنید:

df -h

به خاطر داشته باشید که در صورت استفاده از حافظه رم برای ذخیره سازی کش وبسایت، اگر سرور ریست شود حافظه کش نیز پاک شده و مجددا صفحات سایت کش خواهند شد. در صورت نیاز به پاک کردن دستی کش nginx هم می‌توانید وارد دایرکتوری کش سایت شده و فایل‌ها را پاک کنید.

اگر اخبار امنیت فضای مجازی را دنبال کرده باشید، حتما از آخرین باگ امنیتی سری جدید گوشی‌های سامسونگ خبر دارید. بر اساس این رخنه امنیتی که هفته گذشته گزارش شد، افراد می‌توانستند با دور زدن حسگر اثر انگشت گوشی‌های سامسونگ، قفل این گوشی‌ها را باز کنند. این باگ امنیتی شامل جدیدترین گوشی‌های سری گلکسی،‌ یعنی S10 ،S10 پلاس، Note 10 ،Note 10 پلاس و همینطور نسخه 5G این گوشی‌ها می‌شود.

بر اساس این گزارش، گوشی‌هایی که از نوع خاصی محافظ صفحه نمایش استفاده می‌کردند، با اخلال در عملکرد حسگر اولتاراسونیک اثر انگشت،‌ باعث می‌شدند ردهای به جا مانده روی محافظ صفحه نمایش به عنوان اثر انگشت شناسایی شده و قفل گوشی باز شود. حالا سامسونگ اعلام کرده به زودی بروزرسانی جدیدی برای گوشی‌های خود منتشر می‌کند تا این مشکل امنیتی را رفع کند. سامسونگ به کاربران خود توصیه کرده تا زمان انتشار این آپدیت از محافظ صفحه نمایش استفاده نکنند.

طبق آخرین تغییرات نرم افزار پیام رسان واتساپ، قابلیت حذف خودکار پیام نیز به این پیام‌رسان اضافه شده است. این ویژگی که پیام خود پاک شونده (disappearing messages) نیز نام دارد،‌ به آخرین نسخه بتای واتساپ اضافه شده و فعلا برای کاربران محدودی فعال شده است. این ویژگی برای افرادی که قصد دارند پیام‌های حساس ارسال کنند بسیار کاربردی خواهد بود.

این ویژگی قبلا در چت امن پیامرسان تلگرام وجود داشت. گوگل هم سال گذشته ویژگی مشابه آن را به جیمیل اضافه کرده بود. فعلا ویژگی حذف اتوماتیک پیام در واتساپ در مراحل اولیه بوده و کاربری بسیار ساده‌ای دارد. به این صورت که فقط دارای دو زمان ۵ دقیقه و ۱ ساعت است و فعلا فقط در چت‌های گروهی فعال شده است. هنوز مشخص نیست چه زمانی این ویژگی برای عموم کاربران منتشر خواهد شد.

نوسانات قیمت بیتکوین

گرچه قیمت بیت کوین در ماه اخیر بسیار کاهش داشته و از بالاترین قیمت در سال ۲۰۱۹ به حدود ۸۰۰۰ دلار سقوط کرده است، اما به طور کلی در سال ۲۰۱۹ بیشترین بازگشت سرمایه را داشته است. قیمت بیت‌کوین در سال ۲۰۱۹ حدودا ۲ برابر شد که نشان از سود ۱۰۰٪ دارد که از میزان سود بازار سهام و افزایش قیمت طلا نیز بیشتر بوده است. گرچه برخی از فعالان این حوزه افزایش قیمت بیت‌کوین به ۱۳۰۰۰ دلار را تا پایان سال میلادی پیشبینی کرده‌اند،‌ اما با توجه به ریسک بالای سرمایه گذاری در ارزهای مجازی، نمی‌توان به پیشبینی‌های قیمت این ارزها اعتماد کرد.

خروج پی‌پل از اتحادیه لیبرا

در ماه‌های اخیر شاهد مخالفت‌های سازمان‌های زیادی با ارز مجازی فیسبوک بودیم. طبق آخرین اخبار، پی پل اولین شرکتی است که از اتحادیه ارز دیجیتال لیبرا خارج شده است. پی پل طی اعلامیه‌ای، ضمن خروج از این اتحادیه، تاکید کرد که فیسبوک یکی از همکاران بزرگ پی پل است و همکاری پیل پل با فیسبوک در زمینه‌های دیگر ادامه خواهد داشت.

مخالفت تیم کوک با ارز فیسبوک

تیم کوک، مدیر عامل اپل،‌ در پاسخ به سوالی در مورد اینکه آیا اپل هم به فکر تولید ارز دیجیتال اپل است، پاسخ منفی داد. تیم کوک در پاسخ به این سوال گفت تولید پول از وظایف اصلی دولت‌ها است و شرکت های خصوصی نباید در تولید آن نقش داشته باشند؛ اعضای دولت منتخبین و نمایندگان مردم هستند اما شرکت های خصوصی را مردم انتخاب نمیکنند.

بر اساس آماری که توسط Gate Trade از ۱۶۵۰ فعال ایرانی در زمینه بیت کوین جمع آوری شده، ۲۵ درصد آن‌ها درآمدی بین ۵۰۰ تا ۳۰۰۰ دلار در ماه دارند. طبق این آمار، سیر تحول در جامعه ی بیت کوین ایران بسیار زیاد بوده و سرمایه‌گذاری روی آن نیز به نظر منطقی می‌آید. درآمد ۳۵ درصد فعالان حوزه بیتکوین برپایه ماینینگ (mining) یا همان استخراج بیت کوین بوده و ۵۸ درصد دیگر براساس تجارت و خرید و فروش بیت کوین در شبکه‌های محلی است.

به گزارش کوین دسک (CoinDesk)، این مطالعات بیانگر رشد بالایی در صنعت استخراج بیت‌کوین است، تا جایی که ۷۰ درصد افراد فعال در این زمینه به یاد‌گیری‌های بیشتر در این حوزه علاقه نشان می‌دهند. همچنین ۶۰ درصد از فعالان بیت‌کوین اظهار داشتند که شرایط خارجی تا به اینجا تأثیری بر سرمایه‌گذاری آن‌ها نداشته است.

تقریباً ۲۵ درصد از ایرانی‌هایی که در زمینه بیتکوین فعالیت دارند، ۵۰۰۰ دلار سرمایه ارز دیجیتال در اختیار دارند که بیشتر آن نیز بیتکوین است. براساس مقایسه آماری که توسط CoinDesk به دست آمد و غالباً بر روی آمریکایی‌ها و جامعه‌ی اروپا تحقیق بوده، ایرانی‌ها سرمایه بیشتری بیتکوین در اختیار دارند.

اگرچه ۶۳ درصد شرکت کنندگان در این آمار بیشتر از ۵۰۰۰ دلار سرمایه در اختیار دارند، ایرانی‌ها در مقایسه مقادیر بسیار بیشتری از سرمایه شان را به این زمنیه اختصاص داده‌اند. برای نمونه، فقط ۱۴ درصد از این افراد سالانه بیشتر از ۱۰۰۰۰ دلار درآمد دارند. جیمی سانگ، توسعه‌دهنده بلاکچین، رشد بیت کوین را اینگونه توضیح می دهد: «با توجه به تاثیر نرخ تورم در کشورهای جهان سومی، به نظر می‌رسد که تقاضا برای ارزهای دیجیتال در این کشورها بیشتر از کشورهای جهان اول باشد».

به گزارش رویترز، وزیر اقتصاد فرانسه روز جمعه اعلام کرد که برای انسداد ارز مجازی لیبرا با آلمان به توافق رسیده است. همچنین در یک بیانیه مشترک، این دو کشور اعلام کردند که هیچ سازمان خصوصی نمی‌تواند قدرت عرضه پول داشته باشد زیرا این قدرت ذاتا متعلق به حاکمیت ملی است.

برونو لو میر، وزیر اقتصاد فرانسه، در ادامه افزود:

با توجه به نگرانی‌هایی که در مورد حق حاکمیت و ریسک‌های مالی ارز دیجیتال وجود دارد، ارز دیجیتال فیسبوک نباید اجازه فعالیت در اتحادیه اروپا را داشته باشد. دلیلی وجود ندارد سال‌ها برای مبارزه با پول‌شویی و حمایت مالی از تروریسم، وقت و هزینه صرف کنیم تا یک ارز مجازی مانند لیبرا بتواند این رگولاتوری‌ها را دور بزند.

همچنین به گزارش CNBC، وزیر اقتصاد فرانسه در مورد ایجاد یک ارز دیجیتال عمومی با رییس بانک مرکزی اروپا گفتگو کرده است.

بر اساس خبری که هفته پیش منتشر شد، بنیاد توسعه استلار (Stellar) قصد دارد با همکاری اپلیکیشن پیام رسان و کیف پول دیجیتال کی‌بیس (Keybase) مقدار ۲ میلیارد ارز دیجیتال استالار را به صورت رایگان بین کاربران این برنامه پیام‌رسان توزیع کند. این دو میلیارد لومنز (Lumens یا XLM) در حال حاضر حدود ۱۱۴ میلیون دلار ارزش دارد. با توجه به تعداد کاربران کیف پول ارز مجازی کیبیس و تعداد کاربرانی که تا کنون برای دریافت ارز دیجیتال رایگان ثبت نام کرده‌اند،‌ ارزش ارزهای اهدایی ماهانه حدود ۱۹ دلار خواهد بود. البته پیشبینی می‌شود با گذشت زمان و افزایش تعداد ثبت‌نام کنندگان، این مقدار کاهش پیدا کند.

برای دریافت رایگان ارز استلار باید دارای شرایط خاصی باشید که در ادامه به توضیح این شرایط و همچنین آموزش نحوه دریافت آن اشاره می‌کنیم.

شرط اول برای دریافت رایگان این ارز، ثبت ۳ وسیله در کیف پول ارز دیجیتال کی بیس است. با توجه به اینکه اپلیکیشن کیف پول دیجیتال کیبیس دارای نسخه‌های مختلفی برای موبایل و کامپیوتر است، می‌توانید با نصب آن روی گوشی و لپتاپ خود، ۲ وسیله در حساب کاربری خود ثبت کنید. دریافت کد بازیابی ۱۲ کلمه‌ای نیز یکی از وسایل کیف پول حساب شده و به این طریق می‌توانید ۳ وسیله خود را ثبت کنید.

شرط دوم داشتن یک حساب کاربری در گیت هاب (Github) یا هکر نیوز (Hacker News) است، این حساب‌های کاربری باید قبل از ۹ سپتامبر ساخته شده باشند، در غیر این صورت واجد شرایط دریافت رایگان ارز مجازی نخواهید شد. در صورتی که دارای یکی از حساب‌های کاربری هکر نیوز یا گیت هاب هستید، می‌توانید با مراجعه به قسمت پروفایل در برنامه کی‌بیس، آن را به حساب کاربری خود اضافه کنید.

بعد از انجام موارد مذکور، باید وارد بخش کیف پول در برنامه کی‌بیس شده و شرایط آن را بپذیرید. سپس با انتخاب گزینه airdrop می‌توانید درخواست خود برای مشارکت در این پروژه را ارسال کنید که اصولا در لحظه تایید خواهد شد.

زمان واریز ارز دیجیتال استلار اواسط ماه میلادی است. برای افرادی که اکانت کی بیس خود را قبل از ۹ سپتامبر ساخته بودند، ارز دیجیتال رایگان ماه سپتامبر واریز شده است، کسانی که بعد از ۹ سپتامبر یا در زمان خواندن این خبر اقدام به ثبت نام در این پروژه نموده‌اند، واریز ارز مجازی از ماه آینده، یعنی اواسط ماه اکتبر انجام خواهد شد. قابل به ذکر است که حد مجاز دریافت ارز مجازی رایگان ۵۰۰ دلار بوده و کسی نمی‌تواند بیشتر از این مقدار در این بازه‌ی ۲۰ ماهه دریافت کند.

در زمان نگارش این مقاله، حدود ۷۶ هزار نفر از کاربران کی‌بیس در این برنامه ثبت نام کرده‌اند. قابل ذکر است که ارز دیجیتال استلار با ارزش بازار بیش از یک میلیارد دلار، در رتبه ی ۱۲ ام ارزهای مجازی قرار دارد. بیت کوین و اتریوم هر کدام با ارزش بازار ۱۸۵ و ۲۰ میلیارد دلار به ترتیب اول و دوم هستند.

بروزرسانی (۲۰ آذر): طی بیانه‌ای که امروز در سایت کی‌بیس منتشر شد، این ماه آخرین دور از عرضه استلارهای رایگان خواهد بود. این عرضه طی ۲ ماه گذشته انجام شد ولی به علت هجوم کاربران ساختگی (fake) و سوءاستفاده آن‌ها از این برنامه، کی‌بیس تصمیم به لغو آن گرفت.