در جدیدترین نسخه منتشرشده از سیستم عامل های مکبوک و آیفون اپل (MacOS و iOS) شاهد ظهور آتنتیکیتور اپل داخل مرورگر سافاری بودیم، این اتنتیکیتور می‌تواند جایگزین مناسبی برای برای اپلیکیشن‌هایی مثل Authy یا گوگل اتنتیکیتور Google Authenticator باشد. اگر آیفون یا مکبوک دارید و از اپلیکیشن‌های احراز هویت دو عاملی برای امنیت بیشتر اکانت‌های خود استفاده می‌کنید، راهکار جدید اپل در  نسخه جدید سیستم عاملش می‌تواند برایتان جذاب باشد.

اتنتیکیتور ورود دو مرحله ای چیست؟

همان‌طور که می‌دانید امروزه هک حساب های کاربری بسیار رایج شده است. یکی از بهترین راه‌های محافظت از حساب های کاربری خود مانند جیمیل و بایننس، استفاده از همین احراز هویت مرحله ای است. اپلیکیشن‌هایی نظیر Google Authenticator این گونه کار می‌کنند که در هر ۳۰ ثانیه یک کد در اختیار شما قرار می‌دهند و با وارد کردن آن کد بعد از پسورد خود، می‌توانید وارد حساب کاربری خود شوید. بنابراین حتی اگر رمز عبور حساب کاربری شما لو برود، بدون دسترسی به نرم افزار تولید کننده رمز دوم، کسی نمیتواند به حساب کاربری شما لاگین کند. راهکار جدید اپل اما یک اپلیکیشن نیست و به صورت داخلی در قسمتی از تنظیمات iOS و سافاری قرار گرفته است. ولی چرا باید از تایید دو مرحله‌ای اپل استفاده کنیم؟

مزایای استفاده از اتنتیکیتور اپل به جای گوگل

دلایل زیادی وجود دارد که چرا بایستی از تایید دومرحله ای اپل برای 2FA  بجای اتنتیکیتور گوگل استفاده کنید، در ادامه به برخی از این دلایل می‌پردازیم:

اول اینکه سهولت استفاده از اتنتیکیتور اپل و یکپارچگی آن با آیفون و سافاری بسیار زیاد است. در حال حاضر هیچ اپلیکیشن ثالثی کلیدهای اعتبارسنجی را به طور خودکار برای شما وارد نمی‌کند و شما مجبورید برای دریافت کد عبور تایید دومرحله ای، از برنامه یا مرورگر خود خارج شده و اپلیکیشن گوگل را باز کنید، در صورتی که با استفاده از تایید دو مرحله ای اپل، کد تایید 2FA شما به صورت اتوماتیک توسط سافاری در فیلد مخصوص پر می شود. بدین صورت، هنگام ورود به هر حساب کاربری که در آن احراز هویت دو مرحله‌ای را فعال کرده‌اید، دیگر لازم نیست با مراجعه به تنظیمات یا اپلیکیشن‌های ثالث رمز یک بار مصرف دریافت کنید بلکه رمز به طور خودکار در فیلدهای مشخص شده می‌نشنید و می‌توانید به راحتی وارد حساب‌تان شوید. البته اگر روی آیفون یا آیپد خود از مرورگری به غیر از سافاری استفاده می‌کنید، ادغام یکپارچه وجود نخواهد داشت و این احتمالا به این دلیل است که اپل می‌خواهد از سافاری استفاده کنید.

مزیت بعدی، ادغام و به اصطلاح سینک بودن این ابزار با اپل‌آیدی و سیستم عامل است. همکاری یکپارچه سافاری و اپل آی دی، یک مزیت بزرگ برای آتنتیکیتور اپل است. در این صورت دیگر نیازی نیست نگران خراب شدن گوشی، دزدیده شدن آن و پاک شدن تصادفی اپلیکیش Google Authenticator باشید. همچنین در صورت تعویض گوشی نیاز نیست نگران گرفتن بکاپ از گوگل اتنتیکیتور، نصب مجدد آن در گوشی جدید و ایمپورت کردن اکانت های قبلی خود باشید. این مزیت بسیار بزرگی برای کسانی است که نگران از دست رفتن حساب کاربری بایننس یا دیگر حساب های ارز مجازی خود هستند.

 

نحوه استفاده از آتنتیکیتور اپل

همان طور که گفتیم، تایید دو مرحله‌ای اپل به صورت یکپارچه با سافاری و در دو سیستم عامل iOS و مکینتاش کار می‌کند. 2FA به صورت خودکار کلیدهای امنیتی را بر روی حساب شما ذخیره خواهد کرد و زمانی که بخواهید وارد حساب کاربری خود شوید، کد تولید شده را وارد می‌کند. اما چگونه به تایید دو مرحله‌ای در آیفون و آیپد و مکبوک دسترسی داشته باشیم؟ 

فعال‌سازی اتنتیکیتور اپل برای تایید دو مرحله‌ای در آیفون

برای این کار بایستی در ابتدا تایید دومرحله‌ای را برای اپل‌آیدی خود را فعال کرده باشید.

بعد از آن به تنظیمات آیفون یا آیپد خود بروید، پایین‌تر بیایید تا به گزینه Passwords برسید. وقتی وارد صفحه پسوردها شدید، پایین صفحه را ببینید؛ در این قسمت لیست سایت‌ها برایتان نمایش داده می‌شود. سپس بر روی Set up verification code بزنید و گزینه Enter Setup Key یا Scan QR code را انتخاب کنید.

اتنتیکیتور اپل

از این به بعد، هنگام ورود به یک وبسایت که احراز هویت دوعاملی را در آن فعال کرده‌اید، یک کد تایید به طور اتوماتیک بالای صفحه ظاهر خواهد شد که می‌توانید از آن استفاده کنید. اگر این اتفاق نمی‌افتد یا قصد دارید به وسیله دستگاه دیگری وارد حساب کاربری خود شوید، می‌توانید با مراجعه به Setting: passwords یک کد جدید دریافت کنید.

فعال‌سازی اتنتیکیتور اپل برای تایید دو مرحله‌ای در مکبوک

برای دسترسی به تایید دو مرحله‌ای اپل در دیوایس‌های مک از قسمت system preferences‌ به  بخش Passwordsبروید. یک ستون در سمت راست پنجره جدید وجود دارد که می توانید در آن سایت و اکانتی که مورد نظر دارید را انتخاب کنید. بعد از انتخاب حساب کاربری مورد نظر، گزینه Edit در سمت راست پنجره ظاهر می‌شود که می‌توانید روی آن کلیک کرده و سپس Enter setup key‌ را بزنید. سپس کد فعال‌سازی سازی خود را وارد کرده تا کد تایید دو مرحله ای برای این حساب کاربری فعال شود.

اتنتیکیتور سافاری

بیگ بلو باتن (BigBlueButton) یک سیستم آموزش مجازی قدرتمند و متن باز است که همیشه در کنار کلاس های ادوبی کانکت، مورد توجه فراوان بوده است. از زمان شروع محدودیت های مربوط به کرونا، استفاده از بیگ بلو باتن توسط مدارس، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، بیش از پیش رواج پیدا کرده است. البته ویژگی های بیگ بلو باتن محدود به کلاس های مجازی نبوده و از این سیستم به عنوان میزبانی برای برگزاری کنفرانس های مجازی هم بسیار استفاده می شود. با توجه به اینکه این سرویس روی سیستم عامل لینوکس کار می کند، نصب و پشتیبانی آن از اهمیت زیادی برخوردار است. همچنین سرور بیگ بلو باتن باید در دیتاسنترهای پرسرعت و سخت افزار اختصاصی میزبانی شود تا هنگام برقراری کنفرانس و کلاس مجازی با کاهش کیفیت روبرو نشوید.

خرید سرور بیگ بلو باتن

برگزاری کلاس ها و کنفرانس های مجازی فشار زیادی روی سخت افزار و شبکه سرور شما می گذارند. یکی از دلایل اصلی این امر، استفاده همزمان و لحظه ای از تعداد زیادی وب کم، میکروفن و اشتراک گذاری تصویر دسکتاپ است. این امکانات درصد بالایی از پهنای باند و سی پی یو و رم سرور بیگ بلو باتن را اشغال می کنند. بنابراین توصیه ما این است که هنگام خرید سرور مجازی برای BigBlueButton، سراغ سرورهای ارزان قیمت نروید. بسیاری از شرکت ها تحت عنوان سرور بیگ بلو باتن ارزان، اقدام به ارائه سرویس آموزش مجازی می کنند اما همه این سرورها هنگام اشتراک همزمان صوت و تصویر دچار تاخیر و قطعی می شوند که عملا استفاده از سرویس کلاس مجازی را مختل می کنند.

 

علاوه بر پرسرعت بودن سرور بیگ بلو باتن،‌ باید به قابلیت اطمینان، ‌آپ تایم و پهنای باند دیتاسنتر سرور مجازی نیز دقت نمود. سرور مجازی بیگ بلو باتن شما باید روی دیتاسنترهای مختلف با کمترین زمان قطعی میزبانی شوند. همچنین پهنای باند رایگان و داخلی نیز یکی دیگر از مواردی است که هنگام خرید سرور مجازی باید به آن توجه کنید. با توجه به استفاده زیاد سیستم های آموزش آنلاین از پهنای باند دانش اموزان، سرور بیگ بلو باتن شما باید در دیتاسنترهای ایران با پهنای باند داخلی میزبانی شوند تا هزینه پهنای باند به کمترین میزان برسد.

 

پشتیبانی بیگ بلو باتن

همان طور که پیشتر به آن اشاره شد، سرویس بیگ بلو باتن روی لینوکس نصب و کانفیگ می شود. بنابراین وجود متخصصین لینوکس برای پشتیبانی بیگ بلو باتن بسیار ضروری است. این نکته در نصب و راه اندازی بیگ بلو باتن نیز مصداق دارد، چراکه افزایش سرعت تبدیل رکوردهای کلاس های ضبط شده و همچنین بهینه سازی بیگ بلو باتن برای افزایش ظرفیت کاربران همزمان، نیازمند تجربه و تخصص در زمینه لینوکس و کانفیگ سرویس های مربوط است. پس هنگام اجاره سرور بیگ بلو باتن حتما به زمینه کاری و تخصص شرکت ارائه دهنده دقت کنید.

 

ظرفیت بیگ بلو باتن

تعداد کاربران همزمان پشتیبانی شده در بیگ بلو باتن بستگی به منابع سرور مجازی (مانند سی پی یو، رم و پهنای باند) و همچنین اشتراکی یا اختصاصی بودن آن سرور دارد. توصیه ما این است که برای بیگ بلو باتن حتما از VDS یا سرور مجازی اختصاصی شرکت پیشگامان استفاده کنید و سراغ VPS یا سرور مجازی اشتراکی نروید. گرچه ظرفیت بیگ بلو باتن به تعداد کاربرانی که وبکم یا میکروفن خود را روشن کرده اند بستگی دارد، اما با استفاده معقول، یک سرور مجازی اختصاصی می تواند تا ۴۰۰ کاربر همزمان را ساپورت کند.

 

برای موسسات، مدارس و دانشگاه هایی که نیازمند ظرفیت بیشتری هستند، سرورهای بیگ بلو باتن کلاستر می شوند. کلاسترینگ سرورهای بیگ بلو باتن، علاوه بر افزایش ظرفیت سیستم، باعث می شود تا سیستم آموزش مجازی شما در برابر قطعی هم مقاوم شود. شرکت پیشگامان سرورهای کلاسترشده را روی دیتاسنترهای مختلف میزبانی می کند تا در صورت قطعی موقت یک سرور، سرورهای دیگر جای آن را پر کنند. ظرفیت نهایی بیگ بلو باتن بستگی به تعداد سرورهای کلاستر شده دارد و تا چند هزار کاربر را بصورت همزمان پشتیبانی می کند.

 

نصب و کانفیگ بیگ بلو باتن روی سرور خودتان

در صورتی که از قبل سرور خود را تهیه نموده اید یا موسسه شما دارای سرور محلی در مکان خودتان است، می توانید برای نصب، راه اندازی، بهینه سازی و کانفیگ https یا گواهینامه ssl اختصاصی بیگ بلو باتن با ما تماس بگیرید.

 

برگزاری سمینارهای مجازی

بصورت پیش فرض هر کلاس بیگ بلو باتن دارای محدودیت ۱۰۰ نفری است، اما شرکت پیشگامان برای برگزاری سمینارهای چند هزار نفره شما نیز راهکار دارد. با استفاده از خدمات بیگ بلو باتن پیشگامان، شما می توانید سمینارهای میزبانی شده خود را روی سرویس های پخش ویدیو مانند یوتوب و آپارات بصورت زنده برادکست یا پخش کنید. استفاده از این سرویس الزاما به معنی عمومی بودن سمینار شما نیست؛ با استفاده از یوتوب و آپارات میتوانید سمینارهای خود را به صورت خصوصی و فقط برای کاربرانی که رویداد شما را ثبت نام کرده اند استریم کنید.

 

هزینه سرور بیگ بلو باتن

هزینه های مربوط به سرور Big Blue Button شامل: اجاره ماهیانه سرور مجازی اختصاصی، هزینه نصب بیگ بلو باتن و همچنین هزینه کلاستربندی و نصب لودبالنسر Load Balancer (درصورت وجود) می باشد. برای اطلاع از قیمت ها و همچنین مشاوره برای انتخاب سرویسی که پاسخگوی نیازهای شما باشد با شرکت پیشگامان تماس گرفته تا کارشناسان ما شما را راهنمایی کنند.

تلفن های شرکت:

۰۲۱-۹۱۳۰۷۹۸۹

۰۵۱-۳۷۶۶۵۸۰۴

روز آزادی نرم‌افزار (Software Freedom Day) یک مراسم سالیانه ست که هر سال و در سومین شنبه ماه سپتامبر جشن گرفته می‌شود. SFD تلاشی است برای آموزش عمومی و با هدف افزایش آگاهی از نرم‌افزار آزاد و تشویق استفاده از آن.

این مراسم که اولین بار در سال ۲۰۰۴ جشن گرفته شد با حضور محدود تیم‌ها همراه بود. ۲۸ آگوست آن سال تنها ۱۲ تیم در این مراسم حضور داشتند. اما از آن تاریخ تا کنون شهرت و محبوبیت این مراسم سالانه افزایش پیدا کرد تا جایی که امروزه در بیش از ۱۰۰ شهر دنیا حدود ۳۰۰ مراسم برگزار می‌شود.

طبق روال هر ساله این جشن‌ها، ما نیز امسال تصمیم به میزبانی این مراسم گرفتیم که با همراهی شرکت‌های پنکیک، ژرف‌پویان، پی‌پینگ و با میزبانی یوتیوب و آپارات برگزار شد. در این مراسم متخصصین در حوزه‌های مختلف سخنرانی کردند که خلاصه‌ای از مطالب را در زیر با هم می‌خوانیم.

 

 

 آزادی و نرم افزار: رامین نجارباشی

در این ارئه به مقوله‌ی آزادی می‌پردازیم و در مورد این صحبت می‌کنیم که آزادی نرم افزار به چه معنی هست. همچنین نگاهی داریم به شرکت‌های بزرگی که در طی سالیان از روند انحصاری خود فاصله گرفته به قسمتی از جامعه‌ی نرم افزار آزاد تبدیل شده‌اند.

 

 

پیاده سازی وب سرورهای فوق سریع: صادق داوطلب

یکی از مشکلات عمده در سیستم‌های تحت وب، امکان پاسخگویی به تعداد زیادی درخواست در ثانیه هست و این مشکل به شکل ذاتی ریشه در ساختار سیستم عامل دارد. در این ارائه می‌بینیم که چطور با استفاده از کیت توسعه‌ی نرم‌افزاری متن‌باز dpdk می‌توان این محدودیت سیستم عامل را کنار گذاشت تا به میلیون‌ها درخواست در ثانیه پاسخ دهیم.

 

 

علم و مهندسی: سمیر رحمانی

ریاضیات و کامپیوتر دو بال یک فرشته هستند. در این ارائه به بررسی جایگاه ریاضیات در برنامه‌نویسی می‌پردازیم و در مورد روش‌های حل مسئله صحبت میکنیم. در باره‌ی جایگاه خرافات در علم بحث می‌کنیم و با هرم سمیر آشنا می‌شویم.

 

 

مهاجرت وب اپلیکیشن از php به go: فرود غفوری

مهاجرت یک سیستم در حال کار یک چالش عظیم برای شرکت‌های نرم‌افزاری محسوب می‌شود، تعویض تکنولوژی‌های قدیمی با ابزارهای نوین همیشه می‌تواند دردسرساز باشد، در این ارائه فرود به بیان تجربه‌ای موفق از مهاجرت صحبت می‌کند، باید ها و نبایدها و اینکه چطور یک سیستم از PHP به GO مهاجرت کرد بدون اینکه سیستم کلی برای لحظه‌ای متوقف شود.

در صورت تمایل می‌توانید مراسم را از یوتیوب و آپارات مشاهده نمایید.

آپارات:

 

اپل هر ساله محصولات جدید خود، بخصوص آیفون، را در مراسم ماه سپتامبر خود رونمایی می کند. امسال هم طبق روال گذشته مراسم رونمایی از آیفون ۱۳ در ۱۴ ام سپتامبر پخش خواهد شد. خوشبختانه چند سالی است که اپل مراسم رونمایی از محصولات جدید خود را از یوتوب نیز پخش می‌کند. ویدیو پخش مستقیم مراسم سال ۲۰۲۱ اپل در پایین همین صفحه قرار داده شده تا بدون نیاز به مراجعه به سایت یوتوب بتوانید کنفرانس اپل را مشاهده کنید.

به نظر می‌رسد که امسال تغییرات اساسی در حوزه طراحی اپل واچ و ایرپاد داشته باشیم و آیفون ۱۳ با همان شکل و شمایل آیفون قبلی به بازار معرفی شود.

در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با هم ببینیم که آیا ممکن است اپل سورپرایز جدیدی برای‌مان داشته باشد یا خیر!

 

آیفون ۱۳ – طراحی‌ مشابه – دوربین بهتر

شایعات در مورد آیفون ۱۳ این‌طور به نظر می‌رسند که این محصول جدید اپل به احتمال بسیار زیاد طراحی‌ای شبیه به نسل قبلی خود یعنی آیفون ۱۲ خواهد داشت؛ هر چند که اگر از ناچ بالای صفحه خیلی راضی نیستید، ممکن است آیفون جدید بیشتر به مذاق‌تان خوش بیاید چرا که ناچ بالای صفحه به احتمال زیاد کوچک‌تر شده است. از دیگر تغییرات اصلی آیفون ۱۳ احتمالا نرخ بالاتر رفرش تصویر (refresh rate) خواهد بود.

صفحه نمایش همیشه روشن، رنگ‌های متنوع‌تر و البته تنوع کم‌تر در قسمت حافظه مواردی هستند که از آیفون‌های جدید انتظار داریم.

دوربین‌ آیفون‌های جدید به احتمال زیاد نقطه عطف مراسم امشب خواهند بود. عملکرد بهتر در قسمت دوربین اولترا واید، زوم اپتیکال بهتر برای ثبت ویدئو و همین‌طور حالت پرتره در قسمت ثبت ویدئو از مواردی هستند که احتمالا شاهد آن‌ها خواهیم بود.

 

اپل واچ سری ۷ – صفحه نمایش بزرگ‌تر – گوشه‌های صاف

با این‌که به نظر می‌رسد طراحی آیفون ۱۳ تغییر محسوسی نداشته است اما در مورد اپل واچ‌ سری ۷ این‌طور نیست. بنا به گزارش بلومبرگ، تغییرات در اپل واچ جدید شبیه به تغییراتی است که از آيفون ۱۱ به آيفون ۱۲ شاهد آن بودیم؛ یعنی صفحه نمایش و لبه‌های تخت‌تر.

به نظر می‌رسد اپل واچ جدید در اندازه‌های ۴۱ و ۴۵ میلی‌متر روانه بازار شود و از پردازنده‌ای قوی‌تر نسبت به اپل واچ نسل قبلی برخوردار باشد. این طور که از شایعات پیدا ست اما بندهای اپل‌واچ احتمالا تغییری در اندازه نخواهند داشت.

در قسمت ویژگی‌های سلامتی اما شایعات ضعیفی وجود دارند که به اضافه شدن ویژگی‌هایی مانند اندازه‌گیری دمای بدن و اندازه‌گیری مقدار قند اشاره می‌کنند؛ هر چند که بعید است این آپشن‌ها را در اپل واچ ۷ ببینیم و احتمالا باید در اپل واچ نسل بعدی منتظر آن باشیم، اما هیچ چیز از اپل بعید نیست.

 

 

ایرپاد نسل ۳ با طراحی شبیه به ایرپاد پرو

اگر از طرفداران ایرپادهای اپل هستید احتمالا مراسم امسال برای‌تان جالب توجه خواهد بود چرا که بعد از مدت‌ها از معرفی ایرپاد نسل نو (ایرپاد ۲) و بعد از آن ایرپاد پرو، امسال شاهد معرفی ایرپادهای جدید خواهیم بود. این محصول نیز با احتمال زیاد از دسته محصولات انقلابی است! طراحی ایرپاد جدید احتمالا شبیه به ایرپاد پرو خواهد بود با این تفاوت که این نسل از ایرپاد سری قابل تعویض ایرپاد پرو را نخواهد داشت.

باتری ایرپاد ۳ نیز احتمالا پیشرفت قابل توجهی خواهد داشت و بر اساس شایعات، ۲۰ درصد ظرفیت بالاتر را شاهد خواهد بود.

 

 

پخش زنده مراسم کنفرانس اپل

شروع پخش زنده کنفرانس رونمایی از محصولات اپل ساعت امشب ساعت ۹:۳۰ به وقت ایران شروع خواهد شد. رونمایی از آیفون ۱۳، اپل واچ سری ۷ و سری جدید ایر پاد تقریبا حتمی است. البته احتمال کمی هم وجود دارد که مک بوک های ۱۴ و ۱۶ اینچی M1 با حاشیه های باریک نیز در مراسم امشب رونمایی شوند.

 

آیا تا به حال برایتان سوال شده که چطور از متدلوژی اجایل (سیستم مدیریت چابک) در گیت لب استفاده کنید؟ اگر از گیت لب استفاده می‌کنید ممکن است برایتان واضح نباشد که ویژگی‌های آن چطور با مشخصه‌های اجایل کار خواهند کرد. در این مقاله این موضوع را برای شما توضیح داده ایم.

روش توسعه به صورت اجایل (Agile) یکی از مهم ترین متدولوژی‌هایی است که در دهه های اخیر به علم مهندسی نرم افزار اضافه شده است. هرچند که همه بر سر جزئیات این روش توافق ندارند اما در هر صورت تاثیر مثبتی که استفاده از آن بر تیم‌های نرم‌افزاری داشته است قابل انکار نیست.

 

شباهت ویژگی‌های گیت لب با سیستم مدیریت اجایل (Agile)

گیت لب نیز با طراحی منعطفی که دارد این قابلیت را داراست که با هر متدلوژی ای که شما در نظر دارید منطبق شود. در این مقاله ما یک نگاشت ساده از مشخصه‌های روش مدیریت چابک را که با ویژگی‌های گیت لب به طور کامل منطبق هستند را توضیح داده و نشان می‌دهیم که چطور شرکت‌های نرم‌افزاری، تیم‌های موفق با عملکرد بسیار خوب را بوسیله گیت لب اداره می‌کنند.

نگاشت مشخصه‌های مدیریت نرم افزار اجایل به ویژگی‌های گیت‌لب

مشخصه‌های روش اجایل ویژگی‌های گیت‌لب
داستان مشتری Issues
وظایف (Tasks) لیست تسک‌ها
اپیک (Epic) اپیک‌ها
نقاط و حدس‌ها وزن‌
بک‌لاگ محصول لیست ایشوها و برچسب‌ها
اسپرینت (Sprint) نقاط milestone
چارت burndown چارت burndown
برد چابک برد ایشوها

 

یک تکرار چابک با استفاده از گیت‌لب

 

داستان کاربر – ایشوهای گیت‌لب

در روش چابک، به طور معمول با استفاده از داستان کاربر یک ویژگی واحد را بیان می‌کنیم که ارزش کسب و کار را برای کاربران ارائه می‌دهد. در گیت‌لب یک ایشو ساده در یک پروژه به این هدف کمک می‌کند.

 

تسک‌ها – لیست تسک‌ها در گیت‌لب

معمولا، داستان کاربر به وظایف مشخص و انفرادی تقسیم می‌شود. در گیت لب می‌توانیم یک لیست وظایف در هر issue‌ ایجاد کنیم تا این وظایف به طور مشخص‌تری معلوم باشند.

 

اپیک‌ها – اپیک‌های گیت‌لب

از جهات دیگر، برخی متخصصان روش چابک از یک انتزاع برای داستان‌های کاربر (user story) استفاده می‌کنند که اغلب تحت عنوان epic شناخته می‌شوند که نشان‌دهنده جریانی بزرگ‌تر و متشکل از چندین ویژگی است. در گیت‌لب یک اپیک شامل عنوان و شرحی است که از خیلی جهات شبیه یک issue‌ است. اما به شما این اجازه را می‌دهد که چندین موضوع را به آن و به عنوان child‌ ضمیمه کنید تا این سلسله مراتب را نشان دهد.

ایشو در گیت لب

 

بک لاگ (Backlog) محصولات – لیست ایشوهای گیت‌لب و برچسب‌های اولویت

صاحبان محصولات و یا کسب و کارها مختلف از استوری‌های کاربران به عنوان ابزاری برای منعکس کردن نیازهای کسب و کار و مشتریان استفاده می‌کنند. این داستان‌ها در بک‌لاگ محصولات ذخیره می‌شوند تا فوریت و نظم مورد نظر برای توسعه را ثبت کنند. مالک محصولات با ذی‌نفعان ارتباط برقرار کرده و اولویت‌ها از این طریق مشخص می‌شوند و به طور مداوم بک ‌لاگ آپدیت می‌شود. در گیت‌لب لیستی از ایشوهای مختلف به صورت پویا ایجاد می‌شود که کاربران می‌توانند برای بررسی و ردیابی بک‌لاگ خود آن را مشاهده کنند. برچسب‌ها می‌توانند برای ایشوها به صورت مجزا تولید شده و به آن‌ها اختصاص داده شوند. سپس این امکان را به شما می‌دهد که لیست ایشوها را با برچسب‌های متعدد فیلتر کنید. این اقدامات همگی به انعطاف‌پذیری بیشتر نیز کمک می‌کند. برچسب‌های اولویت را می‌توان برای نظم بخشیدن به ایشوها نیز استفاده کرد.

 

اسپرینت‌ها – مایل‌استون‌های گیت‌لب

هر اسپرینت یک دوره زمانی محدود را نشان می‌دهد که در آن کار بایستی تکمیل شود که ممکن است یک هفته، چند هفته و یا یک ماه و بیشتر طول بکشد. در طی این پروسه مالک محصول و تیم توسعه برای تصمیم گیری درباره کارهایی که در اسپرینت بعدی بایستی انجام شود جلسه‌ای تشکیل می‌دهند.

ویژگی مایل استون‌های گیت لب از این مسئله پشتیبانی می‌کنند: برای هر کدام از نقاط عطف (milestones) یک تاریخ شروع و یک تاریخ پایان اختصاص دهید تا دوره زمانی اسپرینت شما ثبت شود. سپس تیم شما ایشوهای مختلف برای آن اسپرینت را ثبت کرده و آن‌ها را به مایل‌استون‌های مشخص تخصیص می‌دهد.

 

نقاط و تخمین‌ها – وزن ایشوهای گیت‌لب

در جلسات، داستان‌های کاربر مورد بحث قرار گرفته و سطح تلاش فنی لازم برای هر یک از آن‌ها تخمین‌زده می‌شود. در گیت‌لب، ایشوها دارای ویژگی وزنی هستند که می‌توانید از آن برای توصیف سطح تلاش فنی لازم استفاده کنید. در این جلسه (یا جلسات بعدی) داستان‌های کاربر به نتایج فنی تجزیه می‌شوند و برنامه‌های فنی و معماری مستندسازی می‌شود. در گیت‌لب این اطلاعات را می‌توان داخل هر ایشو مستندسازی کرد یا هنگام درخواست ترکیب (Merge) آن‌ها را به توضیحات مرج اضافه کرد.

 

در طول هر اسپرینت، اعضای تیم توسعه یک سری استوری را برای کار روی آن‌ها انتخاب می‌کنند. در گیت‌لب، ایشوها بین افراد مختلف توزیع می‌شوند. در نتیجه شما می‌توانید خودتان را به هر ایشو تخصیص دهید تا مشخص شود که شما فردی هستید که در حال کار بر روی ایشو مورد نظر هستید. برای ایشوهایی که نیاز به همکاری بین اعضای مختلف را دارند می‌توانید قبل از شروع ایشو، یک درخواست ترکیب link-to-issue ایجاد کنید که بیانگر شروع پروسه همکاری فنی است.

 

برد اجایل – برد ایشوهای گیت‌لب

در طول هر اسپرینت، ایشوها در مراحل مختلفی جا به جا می‌شوند. بعضی از این مراحل شامل: آماده برای توسعه (ready for dev)، در حال توسعه (In dev)، In QA، In review و Done نام دارند. معمولا این‌ها ستون‌های برد در روش اجایل هستند. در گیت‌لب، برد ایشوها به شما این امکان را می‌دهد که مراحل مختلف یک پروژه را مشخص کنید و ایشوها را بین أن‌ها جابجا کنید. تیم نرم افزار میتواند برد گیت‌لب را براساس مایلستون () تنظیم کرده و در جلسات روزانه‌ی خود از نظر جریان کار، وضعیت اسپرینت را رصد کنند.

برد ایشوها در گیت لب

 

چارت burndown – چارت burndown گیت‌لب

تیم توسعه بایستی این امکان را داشته باشند که به صورت real-time از میزان پیشروی خود در برنامه با خبر باشند و میزان ریسک خود را هم‌زمان با پیشرفت پروژه اندازه بگیرند. گیت لب از چارت‌های burndown پشتیبانی می‌کند که به تیم‌ها این امکان را می‌دهد که هم‌زمان با پیشرفت کار آن را به صورت تصویرسازی شده ببینند.

در پایان اسپرینت، تیم توسعه ویژگی‌های پروژه را به صورت دمو به سهام‌داران نشان می‌دهد. در گیت‌لب این پروسه با استفاده از یک سری Review apps ساده‌سازی شده است که حتی کد پروژه ای که هنوز به مرحله تولید نرسیده و در محیط تست قرار دارد بتواند به صورت دمو نشان داده شود. Review apps و ویژگی‌های CI/Cd با استفاده از درخواست‌های merge یکپارچه می‌شوند. هم‌چنین از ابزارهای مشابه برای QA استفاده می‌شود تا کیفیت نرم افزار نیز حفظ شود. برای این اقدام نیز از تست اتومات توسط CI/Cd و یا تست دستی در محیط Review App استفاده می‌شود.

چارت burndown در اجایل

 

بازنگری و تجربیات تیم در پایان اسپرینت می‌تواند در یک wiki‌ مستندسازی شود. تا بتوانیم اقدامات انجام شده و یا مواردی که در طول پروژه یاد گرفته‌ایم را در طول زمان دنبال کنیم. در طول بازنگری، تیم می‌تواند به صفحه مایل‌استون‌ها مراجعه کرده و چارت burndown و دیگر چارت‌های کامل شده و آمارهای مربوط به هر اسپرینت را مرور کند.

گروهی که به افشای اخبار مربوط به حمله به ژورنالیست‌ها در جریان حمله پگاسوس کمک کرده بودند، هم‌اکنون ابزاری به بازار معرفی کرده‌اند که می‌توانید به وسیله آن آلوده شدن تلفن همراه‌تان را تشخیص دهید. ابزار معرفی شده یک سری دستورالعمل معرفی می‌کند که از طریق آن و به وسیله فرآیندی فنی، تا حدی به شما کمک می‌کند.

استفاده از این ابزار شامل  این امکان را به شما می‌دهد که از تلفن خود یک نسخه پشتیبان تهیه کرده و آن را بر روی سیستم خود به صورت جداگانه چک کنید.

اولین چیزی که باید به آن توجه داشته باشید این است که این ابزار بر اساس ترمینال و خط فرمان کار می‌کند. بنابراین بایستی از قبل مهارت کار با این دو ابزار را داشته باشید. ما نیز در این مطلب سعی می‌کنیم مطالبی که بایستی بدانید را تا حد زیادی پوشش دهیم.

نکته بعدی که بایستی در نظر داشته باشید این است که این ابزار به نظر بر روی دیوایس‌های با سیستم عامل iOS بهتر کار می‌کند. در اسناد منتشر شده از طرف گروهی که به منتشر شدن این نرم‌افزار کمک کرده‌اند، اعلام شده است که امکان تشخیص بر روی تلفن‌های اندرویدی تا حدی کم‌تر است، اما باز هم امکان تشخیص ویروس از طریق پیام‌های دریافت شده تلفن و فایل‌های APK‌ اندروید وجود دارد.

برای چک کردن آیفون، راحت‌ترین راه این است که یک بک‌آپ رمزنگاری شده از تلفن خود تهیه کنید. می‌توانید این اقدام را با استفاده از آیتونز یا Finder بر روی مک و یا پی‌سی خود انجام دهید. بعد از اینکه بک‌آپ خود را کامل کردید بایستی برنامه mvt را نصب کنید.

اگر از مک استفاده می‌کنید، بایستی اول از همه Xcode را نصب کرده و قبل از نصب و اجرای mvt، بایستی Python3 را نیز نصب کنید. راحت‌ترین راه برای نصب پایتون۳ استفاده از اپلیکیشنی است که Homebrew نام دارد که از طریق ترمینال نیز می‌توانید آن را نصب کنید. بعد از نصب این‌ها بایستی دستورات iOS را دنبال کنید. (Amnesty’s iOS instructions)

اگر هنگام decrypt کردن بک‌آپ خود به مشکل برخورده‌اید احتمالا تنها نیستید! این ابزار زمانی که ما سعی کردیم آن را به پوشه بک‌آپ خود پوینت کنیم نیز به ما اخطار داد. برای حل کردن این مشکل، فولدر بک‌آپ را کپی کرده و بر روی دسکتاپ انتقال دهید و سپس آن را به mvt پوینت کنید. دستوری به شکل زیر:

 

mvt-ios decrypt-backup -p PASSWORD -d decrypt ~/Desktop/bkp/orig

 

در هنگام اسکن واقعی، شما بایستی به شاخصه‌ای در فایلی به نام Pegasus.stix2 اشاره کنید. اگر در زمینه کار با ترمینال تازه‌کار هستید، ممکن است تا حدی برای پوینت کردن فایل به مشکل بخورید. به همین منظور اگر از مکبوک استفاده می‌کنید، می‌توانید فایل stix2 را دانلود کرده و از طریق پوشه دانلود در مکبوک به آن دسترسی پیدا کنید.

سپس، زمانی که به مرحله بعدی و زمانی که می‌خواهید دستور check-backup را اجرا کنید می‌رسید، دستور زیر را اضافه کنید:

-i ~/Downloads/pegasus.stix2

 

در قسمت آپشن‌ها دستور ما به شکل زیر انجام شد. (لطفا توجه داشته باشید که دستورهای به کار رفته در این آموزش،‌ صرفا برای آموزش است و در نتیجه کپی کردن آن‌ها به شما ارور خواهد داد.)

mvt-ios check-backup -o logs --iocs ~/Downloads/pegasus.stix2 ~/Desktop/bkp/decrypt

 

به عنوان یکی از نکات نهایی، به یاد داشته باشید که این گروه صرفا دستورات مربوط به نصب این ابزار بر روی مک و لینوکس را فراهم کرده است و اگر به دنبال این هستید که آن را بر روی ویندوز نیز اجرا کنید،‌ می‌توانید از (wsl) استفاده کرده و سپس از دستورالعمل‌های لینوکس استفاده کنید. برای استفاده از wsl بایستی یک توزیع از لینوکس را نصب و راه‌اندازی کنید.

بعد از اجرا کردن mvt، لیستی از هشدارها را خواهید دید که فایل و یا عملکردهای مشکوک را لیست می‌کنند. شایان ذکر است که هشدار لزوما به این معنی نیست که شما آلوده شده‌اید.

در کل داستان این ابزار جاسوسی (پگاسوس) احتمالا بسیاری از شما را در ارتباط به کار کردن با تلفن‌های همراه‌تان کمی محتاط‌تر از قبل کرده است.

امیدواریم این آموزش و اجرا کردن ابزاری که در رابطه با آن صحبت شد، کمی از ترس شما نسبت به پگاسوس بکاهد.

تصور غلط و رایجی وجود دارد که اپلیکیشن‌های موبایل و وب اپلیکیشن‌ها یکسان هستند، اما در واقع این دو تفاوت‌های زیادی دارند. گرچه این تفاوت‌ها در تجربه کاربری استفاده کنندگان کمتر حس می‌شود، پروسه ساخت و توسعه آن‌ها کاملا متفاوت است. بیایید تفاوت هر کدام را درک کنیم و ببینیم وب اپلیکیشن پویا چیست.

وب اپلیکیشن پویا (Progressive Web Application) چیست؟

به زبان ساده، یک وب اپلیکیشن، همان وبسایت است که طوری طراحی شده تا بر روی اسمارت فون‌ها اجرا شود. همان‌طور که می‌دانید، در دنیای وب انواع مختلفی از سایت‌ها وجود دارند؛ از سایت‌های ایستا گرفته تا سایت‌هایی که داینامیک‌تر هستند و تعامل با آن ها امکان پذیر است. وب اپلیکیشن‌ها نیز همین طور هستند؛ می‌توانید آن ها را مثل سایر اپلیکیشن ها بارگذاری کنید و از طریق مرورگر تلفن خود به آن‌ها دسترسی داشته باشید. ولی تفاوت اصلی بین وب اپ و اپلیکیشن‌های موبایل در چیست؟

تفاوت‌ها و شباهت‌های اپلیکیشن و وب اپلیکیشن پویا

اپلیکیشن‌های موبایل به طور کلی برای پلتفرم‌های مختلف ساخته می‌شوند؛ مثل اپلیکیشن‌های iOS و اندروید. همین طور که می‌دانید این اپلیکیشن‌ها از طریق استورهای رسمی این پلتفرم‌ها قابل دانلود هستند و به ریسورس‌های مختلف تلفن همراه شما نیز دسترسی دارند؛ نظیر جی پی اس و دوربین.

از طرف دیگر، وب اپلیکیشن‌های پویا یا همان PWAها از طریق مرورگر دستگاهی که در اختیار دارید قابل دسترس اند و بر روی هر دستگاهی که یک مرورگر ساده دارد قابل اجرا ست. در نتیجه وب اپلیکیشن‌ها به طور خاص برای یک سیستم ساخته نشده‌اند و در نتیجه لازم نیست دانلود و نصب شوند. ولی نکته اینجا ست که این وب اپلیکیشن‌ها به طور کامل عملکردی مشابه با اپلیکیشن‌ها دارند. با این که هر دو از رنگ و فونت یکسان استفاده می‌کنند و قالب تقریبا یکسانی نیز دارند، اما دو محصول کاملا متفاوت هستند. برای اجرا شدن وب اپلیکیشن‌ها به یک کانکشن اینترنت احتیاج داریم ولی اپلیکیشن‌هایی که تحت یک پلتفرم طراحی شده‌اند می‌توانند به صورت آفلاین نیز کار کنند. اپلیکیشن‌های موبایل این مزیت را دارند که سریع‌تر و کارآمدتر باشند اما با این شرط که همیشه آن ها را آپدیت شده نگه دارید. وب اپلیکیشن‌ها اما به طور خودکار آپدیت می‌شوند.

اپلیکیشن‌های موبایل چطور ساخته می‌شوند؟

توسعه اپلیکیشن‌های موبایل دشوارتر و هزینه‌بر تر از توسعه وب اپلیکیشن‌ها ست، به این خاطر که برای پلتفرم های مشخص ساخته می‌شوند، توسعه اپلیکیشن موبایل برای چندین پلتفرم به معنی طراحی دوباره از پایه است. با این اوصاف، اپلیکیشن‌های موبایل سریع‌تر بوده و از لحاظ ویژگی‌ها و عملکرد نیز پیشرفته‌تر از وب اپلیکیشن ها هستند. اپلیکیشن‌ها به طور کلی مزایا و معایب زیر را دارند.

مزایا:

  • سریع تر از وب اپ ها هستند
  • عملکرد بهتر به دلیل دسترسی به منابع سیستم
  • به صورت آفلاین هم قابل اجرا هستند
  • امن تر هستند چرا که بایستی توسط استورها تایید شوند
  • ساخت آن‌ها آسان‌تر است

معایب:

  • توسعه آن ها هزینه‌بر است
  • برای این که برای هر پلتفرم اپلیکیشنی مجزا داشته باشیم بایستی از ابتدا شروع به طراحی و توسعه کنیم
  • نگهداری و آپدیت کردن اپلیکیشن‌ها هزینه بیشتری دارد
  • ممکن است تایید گرفتن از استورهای پلتفرم‌های مختلف برای انتشار اپلیکیشن، مشکل باشد

 

اما وب اپلیکیشن‌های پویا چطور ساخته می‌شوند؟

برای ساخت وب اپلیکیشن‌ها، ابزارهای مختلفی در دسترس است؛ این ابزارها به ما کمک می‌کنند تا از دو بار نوشتن کد پرهیز کنیم. بر خلاف اپلیکیشن‌های موبایل، وب اپ‌ها فریم‌ورک یا چارچوب مشخصی برای توسعه ندارند هر چند که قالب‌های متنوع و متفاوتی در دسترس توسعه دهندگان است. در مقایسه با اپلیکیشن‌ها، وب اپلیکیشن‌ها سریع‌تر و ساده‌تر ساخته می‌شوند اما ويژگی‌های نسبتا محدودتری نیز دارند.

با پیشرفت تکنولوژی و ظهور فریم ورک‌های جدیدتر، اکنون وب اپلیکیشن‌ها بیشتر شبیه به اپلیکیشن‌های موبایل عمل می‌کنند؛ با این حال، پشتیبانی و عملکرد سیستم عامل از وب اپلیکیشن‌ها هنوز محدودتر است. وب اپلیکیشن‌ها مزایا و معایب زیر را دارند:

مزایا:

  • نیاز به دانلود کردن و نصب آن‌ها نیست و از طریق مرورگر گوشی در دسترس هستند
  • نگهداری ساده‌ای دارند
  • به طور خودکار آپدیت می‌شوند
  • توسعه و ساخت آن ها ساده‌تر است
  • به تایید استورها نیازی ندارند

معایب:

  • به صورت آفلاین کار نمی‌کنند
  • ویژگی‌های نسبتا محدودتری دارند

 

از کدام یک استفاده کنیم؟

به طور خلاصه بستگی به اهدافتان دارد. آیا در اختیار داشتن یک وب اپلیکیشن برای کاری که می‌کنید کافی است یا باید به دنبال اپلیکیشنی باشید که عملکرد منطبق‌تر و بهتری با نیازهاتان داشته باشد؟ جواب این سوال ها همگی بستگی به موقعیتی که دارید متفاوت است. چه ویژگی‌هایی بیشتر برای شرکت یا کاری که می‌کنید مهم‌تر است؟ هدفی که از طراحی اپلیکیشن دارید چیست و عملکرد اصلی اپلیکیشن چه خواهد بود؟

اگر برنامه شما یک منبع تعاملی ساده برای کاربر است و یا فقط نیاز به دسترسی به اینترنت دارد یک وب اپلیکیشن می‌تواند برای کاری که دارید کافی باشد. هر چند که با ظهور فناوری های جدید وب اپلیکیشن ها نیز هرروز بیشتر شبیه به اپلیکیشن‌های موبایل می‌شوند و دیگر فقط کاربرد محدود گذشته را ندارند.

 

ما در شرکت پیشگامان گسترش متن باز، با به کار گرفتن تکنولوژی های جدید و روز دنیا، و با تجربه ای که در زمینه اپلیکیشن‌ها و وب اپلیکیشن‌ها کسب کرده‌ایم، اقدام به توسعه اپلیکیشن‌های موبایل در دو پلتفرم iOS و اندروید و همین طور وب اپلیکیشن های مختلف کرده ایم. برای مشاوره جهت پیاده سازی اپلیکیشن یا وب اپلیکیشن‌های موبایل، با کارشناسان ما تماس بگیرید.

مدارک لینوکس به طور فزاینده‌ای برای افرادی که به طور تخصصی در زمینه لینوکس کار می‌کنند اهمیت بیشتری پیدا کرده است. مدارک معتبر لینوکس این ویژگی را دارد که افراد متخصص را از سایر افراد جدا کند و همین‌طور از لحاظ مالی نیز برای آن‌ها بهتر باشد. در حال حاضر این گواهی‌نامه‌ها نه تنها نشانه‌ای از مهارت هستند بلکه به پیشرفت شما نیز کمک خواهند کرد. جو فالترا، مدیر خدمات زیرساخت در شرکت مادیس معتقد است که شما با در اختیار داشتن یک مدرک لینوکسی دیگر هیچ مسیری را اشتباه نخواهید رفت. در ادامه نیز می‌گوید: من در استخدام کردن افراد بیشتر به مدارک آن ها اهمیت می‌دهم تا تجربه‌شان؛ چرا که این افراد تلاشی تحسین برانگیز برای یادگیری و قبولی در امتحان داشته اند.

در همین راستا، تقاضا برای گرفتن مدرک لینوکسی با افزایش استفاده از خدمات ابری، به طور قابل توجهی افزایش یافته است. به گفته کلایدسپرساد، نایب رئیس بنیاد لینوکس و مدیر کل آموزش و صدور گواهینامه، ابر عمومی تقریبا به صورت جهانی بر روی انواع لینوکس اجرا می‌شود و این بدین معنی است که آشنایی با لینوکس به طور فزاینده‌ای روند توسعه را سریع‌تر می‌کند.

 

چطور مدرک بگیریم؟

CompTIA، بنیاد لینوکس و موسسه حرفه‌ای لینوکس، سه سازمان اصلی هستند که گواهی نامه‌های لینوکس اعطا می‌کنند که این گواهی نامه‌ها در هر محیط و توزیعی از لینوکس مفید است. در مواردی، شرکت‌های خصوصی نیز با توجه به نیازشان، گواهی نامه‌های خاص خود را ارائه می‌کنند.

CompTIA مدارک لینوکس پلاس خود را با توجه به پیشرفت افراد در طول دوره اعطا می‌کند. دارندگان گواهی باید نحوه اجرای پیکربندی سخت افزار، سیستم، امنیت، عیب یابی و اسکریپتینگ ساده و اتوماسیون را بدانند. امتحان آن نیز تا حدی سوالات تشریحی و بعد از آن نیز یک امتحان مبتنی بر عملکرد ست که در آن، دانش آموزان باید اشکالات چند سیستم لینوکسی را حل کنند. مدرک لینوکس پلاس ۳۳۸ دلار هزینه دارد و تا سه سال بعد از آن نیز اعتبار دارد. CompTIA رنج طیف گسترده‌ای از گزینه‌های آماده سازی را ارائه می‌دهد که شامل فلش کارت‌های آنلاین،‌ آموزش مجازی، آزمایشگاه‌های مجازی و غیره می‌شوند.

مدارک بنیاد لینوکس نیز در سه بخش آی تی، ادمین سیستم و مهندس سیستم اعطا می‌شوند که به ترتیب خدمات پایه، میانی و پیشرفته سازمان را نشان می‌دهد. از سوی دیگر، گواهی نامه LFCA مدیریت کاربرد اساسی آی تی، برنامه نویسی و مهارت‌های دیگر مربوط به محیط آی تی را پوشش می‌دهد. یک گام بالاتر از آن اما مدرک LFCS‌ است که دارنده آن قادر است پیاده سازی، طراحی و مدیریت سیستم‌های لینوکس را در یک سطح پیشرفته‌تر انجام دهد. مدرک LFCE نیز که مانند مدرک قبلی یک گواهی نامه پیشرفته است، دارنده را قادر می‌سازد تا استقرار و مدیریت سیستم‌های لینوکسی را در سطح معماری سازمانی فرا گیرد.

دو مدرک پیشرفته‌تر یعنی LFCS و LFCE، هر کدام ۳۰۰ دلار هزینه دارند ولی LFCA ۲۰۰ دلار هزینه دارد.

هر ۳ مدرک به مدت سه سال اعتبار دارند و بنیاد لینوکس نیز آپشن‌های امادگی زیادی را از آموزش الکترونیک تا کورس بوتکمپ و غیره برگزار می‌کند.

موسسه حرفه ای لینوکس نیز به مانند دو سازمان قبلی مدرک لینوکس ارائه می‌کند که هر کدام نشان دهنده سطح بالاتری از حرفه‌ای بودن در رابطه با سیستم عامل لینوکس هستند. در طی این دوره، مدرک LPIC-1 به شما آموزش‌هایی مرتبط با نگهداری و عیب یابی سیستم می‌دهد و در ادامه مدرک LPIC-2 به دانشجویان این قابلیت را می‌دهد که بتوانند شبکه های کوچک تا متوسط را نظارت کنند. بعد از آن نیز سه گواهی‌نامه جداگانه وجود دارند که تمرکز هر کدام بر روی محیط سازمانی لینوکس، امنیت سازمانی و مجازی سازی است. مدرک پایه این سازمان که به Linux Essentials معروف است، ۱۲۰ دلار هزینه داشته و بعد از آن LIPC-1 و LPIC-2، ۴۰۰ دلار هزینه دارند و هر کدام از سه مدرک LIPC-3 نیز ۲۰۰ دلار هزینه بر هستند. مدرک اول یعنی Linux Essentials مادام العمر بوده و بقیه مدارک تا پنج سال معتبر هستند.

 

آیا مدرک بالاتر به معنی درآمد بالاتر است؟

البته که گواهی نامه‌های لینوکس می‌توانند منجر به افزایش حقوق و یا شغل های جدید شوند اما تضمینی نیز در این رابطه وجود ندارد. هرچند ارتباط خیلی مستقیمی بین افزایش درآمد و مدارک لینوکس نیست ولی همیشه بایستی به این نکته توجه کنیم که دنیا بیشتر و بیشتر به ادمین‌های لینوکس احتیاج پیدا خواهد کرد در نتیجه افزایش درآمد نیز در انتظارتان خواهد بود. البته اگر مهارت‌های دوره ها را به طور صحیح دریافت کرده باشید!

 

یکی از نقاط قوت لینوکس رویکردی است که نسبت به شبکه دارد که این موضوع عمدتا به خاطر میراثی است که از یونیکس به ارث برده است. به همین دلیل لینوکس سیستم عامل انتخابی  ما به عنوان سرور است.

اصلی ترین راه حل برای دسترسی به یک سرور لینوکسی از طریق SSH یا همان Secure Shell‌ است. هر دو راه حل مفید و امن هستند ولی مشکل اینجا است که هر دو قبل از دوره ای که فناوری وایفای و سلولار متداول بشوند طراحی شده اند. در نتیجه اگر به وایفای دیگری وصل شوید یا سیستم‌تان sleep شود، اتصال‌تان به سرور قطع خواهد شد.

 

Mosh و Tmux چیست؟

خوشبختانه چند ابزار وجود دارند که کار کردن با SSH را آسا‌ن‍‌‌‌‌‌تر و قابل اعتمادتر از قبل می‌کنند. شما می‌توانید در هر سیستمی از این ابزارها استفاده کنید، از یک ترمینال فیزیکی در دیتاسنتر گرفته تا سرور خانگی، سرور ابری و حتی یک سیستم رو میزی که از یونیکس استفاده می‌کند.

Mosh ابزاری است با این قابلیت که SSH را از تغییرات شبکه آگاه کند و Tmux به ترمینال شما اجازه می‌دهد که یک شل را بین لاگین‌های مختلف نگه دارید یا حتی آن را به اشتراک بگذارید.

برای معرفی از Mosh شروع کنیم. Mosh یه پروژه متن باز است که باعث میشود SSH بر روی رومینگ و اتصالات متناوب کار کند. با استفاده از Mosh شما می‌توانید کامپیوتر خود را از یک شبکه سیمی به یک شبکه بی سیم تغییر دهید و اتصال‌تون بر قرار خواهد ماند؛ حتی این امکان وجود داره که لپتاپ‌تون رو در حالی که به شبکه متصل هست در حالت sleep قرار بدید و وقتی که دوباره به شبکه متصل می‌شود، خواهید توانست از ترمینال استفاده کنید. اگر اتصال به شبکه را از دست بدهید Mosh به شما اطلاع خواهد داد. هم‌چنین اگر سرور به آرامی پاسخ می‌دهد، mosh تا زمانی که اتصال بهبود پیدا کند، دستوراتی که تایپ می‌کنید را برای‌تان به نوعی ذخیره میکند.

نصب Mosh تقریبا خیلی ساده است بوده و مدیریت پکیج توزیع های مختلف لینوکس،  Mosh را در خود جای داده اند. هم چنین Mosh بر روی گوگل کروم نیز موجود است.

 

نصب Mosh روی لینوکس

برای مثال، برای نصب روی اوبونتو طبق دستورهای زیر عمل می‌کنیم:

Sudo apt install mosh

البته سرور نیز بایستی Mosh server را نصب داشته باشد. مزیتی که در اینجا داریم این است که برای نصب می‌توان از حالت یوزر نیز استفاده کرد و لزومی برای روت بودن وجود ندارد.

 

استفاده از Mosh

وقتی که می‌خواهید به سرور وصل شوید کافی است دستور زیر را تایپ کنید:

mosh username@server

واضح است که در دستور بالا به جای یوزرنیم، یوزر خودتان و به جای سرور اسم ماشینی که می‌خواهید به آن متصل شوید را وارد می‌کنید. اگر همه چیز درست کار کند شما به مانند گذشته یک session ریموتی به وسیله ترمینال دارید که با SSH کار می‌کند. همه چیز مثل گذشته کار می‌کند با این تفاوت که اتصال شما قابل اطمینان تر است.

نصب و استفاده از Tmux

بسیار خب، حالا ما یک کانکشن بهتر داریم که به واسطه تغییر شبکه از کار نمی افتد. فرض کنید که یکی از دستورات ما (مثل نصب نرم افزار یا کامپایل کردن) بیشتر از زمان عادی طول می‌کشد. اگر در حین اجرا اتصال قطع شود ترمینال نیز بسته خواهد شد و نصب نرم افزار با مشکل مواجه می‌شود.

علاوه بر این ما تنها می‌توانیم در یک زمان مشخص فقط یک کار مشخص در ترمینال انجام دهیم و مثلا اگر بخواهید یک editor ران کنید، کل ترمینال شما مشغول خواهد شد.

Tmux راه حلی برای این مشکلات است. تی‌ماکس به عنوان یک مالتیپلکسر ترمینال عمل کرده و به شما اجازه می‌دهد تا در یک پنجره چندین ترمینال اجرا کنید. دقیقا مثل یک تب جدید برای ترمینال ولی بسیار منعطف تر.

به وسیله تی‌ماکس شما میتوانید از یک session لاگ اوت شوید و بعد که بازمی‌گردید دوباره از همان جا شروع به کار کنید. می‌توانید چندین پنجره ترمینال داشته باشید. می‌توانید یک برنامه را در یک پنجره ادیت کنید و در یک پنجره دیگر آن را تست کنید.

نصب Tmux بسیار آسان است. برای مثال برای نصب روی اوبونتو کافی است طبق زیر عمل کنیم:

Sudo apt install tmux

وقتی که تی‌ماکس نصب شد تنها با دستور زیر آن را اجرا می‌کنیم:

tmux

سپس وارد یک پنجره ترمینال خواهید شد و یک نوار وضعیت خواهید دید که نشان می‌دهد شما در کدام پنجره هستید. تی‌ماکس صفحه را به چندین پنجره تقسیم کرده و ترمینال هر کدام را به تفکیک نشان میدهد. شما همینطور می‌توانید پنجره‌ها را جا به جا کنید و سایز آن‌ها را عوض کنید. هر چند که ممکن است یادگیری تی ماکس تا حدی زمان گیر و مشکل باشد اما کاربرانی که زمان خود را صرف یادگیری آن کرده اند معتقد اند ویژگی‌هایی که تی ماکس ارائه می‌دهد به نسبت زمانی که لازم است برای یادگیری صرف کنیم ارزش دارد.

برای مثال یکی از ویژگی‌های جالبی که تی ماکس ارائه می‌دهد امکان ترک session و بازگشت دوباره به آن است. برای این کار کافی است کلید ctrl+D را بزنید و برای بازگشت دوباره کافی است از دستور tmux attach استفاده کنید و می‌بینید که دوباره به همان session بازگشته اید.

ویژگی بالا این امکان را می‌دهد که تا زمانی که سرور ما روشن است session نیز همراه آن باشد و از بین نرود.

 

ترکیب Mosh‌ و Tmux

قدرت اصلی در یک session ریموتی وقتی به دست ما میرسد که این دو نرم افزار را با هم ترکیب کنیم.

با استفاده از Mosh از هر نقطه‌ای به سرور وصل خواهیم بود و دیگر نگران این که اتصال تا چه حد پایدار است نیستیم و با استفاده از Tmux، اگر در حال اجرای دستوری هستیم می‌توانیم Session‌ خود را ببندیم و بعدا بدون آن که چیزی از بین رفته باشد به آن بازگردیم.

ترکیب این دو با یکدیگر،‌ به ما بیشترین توان قابل اطمینان بودن و منعطف بودن در یک کانکشن ریموتی را خواهد داد.